سرگرمیویژه

چگونه از شنیدن موسیقی لذت ببریم

چگونه از شنیدن موسیقی لذت ببریم

قطعا همه از موسیقی مورد علاقشون لذت میبرن!

شنیدن یک آهنگ یا ملودی خاص حتما لذت بخش هست چون آدم رو یاد یک خاطره خوب میندازه یا یه حس خوبی به آدم میده.

ولی میخوام چند قدم جلوتر برم و بگم چطور میتونید هزار برابر بیشتر از شنیدن موسیقی لذت ببرید! نه تنها از آهنگ هایی که مورد علاقتون هست، بلکه هر قطعه موسیقی که میشنوید.

شنیدن موسیقی یک تخصص خیلی ظریف هست. یک هنر هست. هنر شنیدن موسیقی. و درک کردنش. یک هنر کامل، مثل نواختن یک ساز یا ساخت یک آهنگ.

بذارید براتون یک مثال بزنم تا متوجه بشید رابطه شنیدن موسیقی و لذت بردن ازش چطوری هست.

من عاشق اشعار حافظ هستم. بنظرم هر ایرانی که اشعار این هنرمند بزرگ رو میخونه لذت میبره. ولی هر کسی به اندازه ی برداشتش از اشعار حافظ ازش لذت میبره. کسی که زیاد از ادبیات فارسی نمیدونه فقط از آهنگین بودن و ظرافت غزلیات حافظ لذت میبره. و کسی که به ادبیات فارسی مسلط هست از کلمه به کلمه ی اشعار لذت میبره! چینش کلمات کنار هم دیگه، استفاده از قوائد دستوری به روشی بسیار هنرمندانه و… همه ی این ها باعث میشه هزار برابر لذت بیشتری ببره نسبت به کسی که زیاد از ادبیات فارسی نمیدونه.

هر اثر هنری که خلق میشه به معنی واقعی کلمه انعکاس عمیق ترین احساسات قلبی یکه هنرمند هست! و همین هر اثر هنری رو خاص میکنه. میخواد یک قطعه شعر باشه، نقاشی باشه، مجسمه باشه یا یک آهنگ… همشون از احساسات خالص متولد شدن! و پیش نیاز لذت بردن از یک اثر هنری اینکه داخلش شیرجه بزنی و تا عمیق ترین نقطش بری.

و اما درمورد موسیقی، من سالیان سال هست که به معنی واقعی کلمه داخل موسیقی زندگی میکنم! تقریبا همیشه در حال شنیدن موسیقی هستم، به تئوری موسیقی مسلط هستم و ساز های مختلفی مینوازم. وقتی یک آهنگ یا یک قطعه موسیقی رو میشنوم داخلش غرق میشم و تا عمیق ترین و جزئی ترین پیچ و خم های اون آهنگ یا قطعه موسیقی رو حس میکنم. بنظرم این بالاترین سطح لذت بردن از موسیقی هست!

توی این مقاله میخوام روش خودم رو از لذت بردن از موسیقی بررسی کنم. این روش هایی هست که برای من کار میکنه و باعث میشه واقعا یک آهنگ رو با همه وجودم حس کنم.

تئوری موسیقی

خب اولین قدم برای اینکه یک شنونده ی حرفه ای بشید این هست که تئوری موسیقی رو بشناسید. مثل هر تخصص دیگه ای باید وقت بذارید و تحقیق کنید و یاد بگیرید!

یعنی متوجه بشید که موسیقی چطوری کار میکنه و اجزاء تشکیل دهنده ی اون چه چیز هایی هست. و اینکه چه چیز هایی در عمل باعث میشه یک قطعه موسیقی ظرافت داشته باشه و باعث بشه اون قطعه یک شخصیت مستقل داشته باشه.

یاد مثالی که قبلا زدم بیفتید! نمیتونید بدون اینکه به دستور زبان فارسی مسلط باشید از اشعار حافظ لذت ببرید. برای اینکه تئوری موسیقی رو یاد بگیرید هم منابع زیادی هست. متاسفانه یا خوشبختانه اکثرا به زبان انگلیسی هستند. البته من قبلا توی دوتا مقاله از اول تا سطح پیشرفته مبانی موسیقی رو بررسی کردم همینجا. توی لیست مقاله هام میتونید پیداشون کنید.

مثلا وقتی تشخیص بدید که اون آهنگ داره از چه scaleیی استفاده میکنه و چینش نت ها کنار هم دیگه به چه صورتی هستند، یا اینکه بفهمید Chord progression اون آهنگ چی هست و…. خیلییییی کیف میکنید!

آشنایی با ژانر های موسیقی

یکی از مهم ترین قدم های آشنایی با یک آهنگ و قطعه موسیقی این هست که بدونید متعلق به کدوم ژانر موسیقی هست. وقتی با ژانر ها آشنا باشید ذهنتون میدونه که باید منتظر شنیدن چه چیزی باشه. و این خیلی برای من لذت بخش هست وقتی نشونه های هر ژانر رو میتونم داخل اون آهنگ تشخیص بدم.

مثلا وقتی Pop گوش میدید میدونید که باید منتظر یک Lyrics تکرار شونده باشید، یک ملودی خیلی گیرا و پر از احساس. و متن آهنگ هم معمولا درمورد عشق و لذت و روابط هست.

یا وقتی به Hard Rock گوش میدید باید منتظر یک Vocal خیلی خشن با scream های زیاد باشید. یک متن موسیقی خیلی جنجالی و تکنیک های مخصوص این ژانر مثل bass line های خیلی سنگین یا solo های گیتار Distortion!

حتما یک مقاله درمورد ژانر های موسیقی و شخصیت هر ژانر مینویسم! خیلی نکات ظریف و زیبایی داخل ژانرهای موسیقی وجود داره.

 

منبع : ویرگول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *